B(g)LOG ME

За нещата и хората, които (се) случват

Пролетен базар на книгата 2011

4 коментара

На 24 май в НДК Пролетният базар на книгата (24-29 май) постави началото на литературния месец (ако мога да си позволя дързостта да въведа такова понятие). Колкото и слабо да беше това начало, то поне даде някакво отражение върху литературния живот в столицата.

Изненадана съм от отсъствието на издателство Enthusiast, които обикновено не пропускат да привлекат поглед върху себе си. Разочароващо беше и участието на най-голямата фабрика за литература у нас – „Сиела“. Въпреки голямото търсене към издаваните от тях автори, те самите не бяха включени в книжната програма на панаира. Сред младите автори на хоризонта излезе Ина Герджикова с дебютната й „Плажният дневник на една кифла“ – победител в конкурса на изд. „Хермес“. Първоначалният вариант на книгата е в онлайн-формат, който в последствие Ина допълва и със съдействието на Хермес се появява и в книжен вариант. Що се отнася до старшите писатели, една приятна изненада се оказа единственият избор на „Жанет 45“ – Александър Шурбанов. Извадките, които той прочете от двутомника си с избрани творби поезия („Отражения„) и проза („Приписки„), бяха действително трогващи, с един особен поглед към иначе незабележимите житейски ситуации. С лекия си, нетипично младежки за възрастта му стил, Шурбанов грабна не само старите си почитатели, а и новите – вече и в мое лице.

Все пак фаворит от цялото пролетно изложение за мен си остават двете „кръгли маси„, организирани от „Хеликон“. Макар и посещаемостта да беше нулева, дискусиите за българската проза в похата на наградата Хеликон и за проблмите с академичната книга днес адекватно проблематизираха двете теми и спокойно можеха да дадат началото на един по-широк дебат в литературното пространство. Модератор беше Йордан Ефтимов, участващи – доц. Алберт Бенбасат,  Митко Новков,  Марин Бодаков, Гинка Панайотова, Ваньо Недков и др.

Връчването на грамотите от зимните пролетните номинации на Хеликон също се извърши по време на базара, на 28 май, събота, на територията на книжарница Хеликон. От шестимата номинирани обаче присъствие отбеляза само Васил Георгиев, който прочете част от един от разказите си в номинирания му сборник „Деград„.

Повече по темата може да прочетете в бр. 21 на в. Култура на 3 юни.

Автор: Nadya Petkova

nadya.p@gmail.com

4 thoughts on “Пролетен базар на книгата 2011

  1. „Търпи ли българската книжнина крах, е въпросът, който неминуемо се повдига около Деня на българската просвета и култура.“

    Не само крах, но и прах. 😀

    • Толкова мило от твоя страна, наистина, единственият коментиращ ентусиаст, благодаря 🙂

  2. Искам линк, ако ти публикуват онлайн статията. 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s