B(g)LOG ME

За нещата и хората, които (се) случват

LG for(n)ever / за провала на една рекламна кампания

7 коментара

Никога не е късно да станеш за резил, трагедията е обаче, когато се случи още в началото.

Вчера следобед изказах пред приятели откритите си подозрения, че така наречената 3D прожекция на LG на Народния театър няма да бъде на ниво. Понякога, признавам си, действително подхождам с предразсъдъка, че у нас нещата не се правят като навън. Може би понякога греша. Вчера също сгреших – LG надминаха дори лошите ми очaквания.

Гледала съм клипчета на 3D mapping в YouTube още преди година и действително бяха много впечатляващи, особено ако не си чувал за нещо подобно преди. Такива рекламни кампании като тази на LG са правени по много поводи (например промотиране на филма „Туристът“), дори Samsung имат подобен експеримент (при това изключително добър). В случая предполагах, че презентацията на LG на тази технология тук ще ни разочарова най-вече с липсата на нещо наистина зрелищно, оригинални идеи, а може би донякъде и с качеството на изпълнението. Това даже минава за разбираемо, защото пазарът ни просто няма как да оправдае разходите за подобна кампания, не е като българинът по първа необходимост да се е юрнал към магазините да си купува 3D-телевизори. Дотук добре, само че съдържанието беше най-малкия проблем.

Проблемът беше, че го видяхме чак на третия опит, при това 2 часа след очакваното. И бяхме малцина останалите. Площадът пред Народния театър към 21:30 беше буквално препълнен с хора, „търсещи зрелище“, както се изрази водещият. Хора, които в жегата се умориха от чакане много след обявения за началото старт. Хора, чието недоволство растеше не въпреки, а в голяма степен поради некомпетентността на водещия, който допълнително напрягаше и без това изнервената обстановка. След продължителна музикална пауза, голямо суетене и раздаването на няколко телефона, все пак дойде време да видим що за чудо е това 3D mapping.

(Впрочем никой така и не спомена думата mapping цяла вечер, нито пък в интернет, всички говореха просто за 3D революция, 3D извън киносалоните. Mapping-ът е друго нещо, по-скоро облицовка, но както и да е.)

Лампите най-накрая изгаснаха, видяхме 2-3 минути от прожекцията:

Прескачания, разминаване на звука, после крах. Всичко спря. Народният театър заглъхна в тъмнина и тишина за сметка на тълпата, която изригна в освиркване. Да, техниката понякога наистина сдава багажа, не отричам. Какъв беше отговорът от LG за този грандиозен гаф обаче?

„От топлината на площада е, от какво да е?“

Моля? Искате да ми кажете, искате да кажете на хилядите хора на площада, че сме стояли на крак 1 час, за да видим 5-минутната ви прожекция, а вие не сте се подготвили за подобен, повече от очевидно възможен да възникне проблем? Опитайте пак.

„Всичко друго е LG, само компютърът не е LG, сигурно затова“.

Мисля, че някъде тук положението беше окончателно изпуснато. Оттук нататък вече никой не го интересуваше какво повече имат да ни кажат по въпроса и колко усилено наистина работят по отстранявато на проблема (който със сигурност не е бил този). Възмущението достигна крайната си точка и хората се разотиваха.

И всички тези хора ще занесат разочарованието си с тях и ще разкажат и на други хора. И жалко за LG, защото много се постараха с кампанията „Две е повече от едно“, която беше насочена към блогърите. В крайна сметка целта на рекламните кампании не е да опропастят нечий имидж, а снощи май точно това се получи. Извинението с техниката в случая просто не мина, защото все пак LG е компания, която се занимава именно с това да произвежда техника. И след като това е причината за прожекцията – да промотират новите си технологии, как да ги извиним за непрофесионализма? Подразбира се, че трябва да са се погрижили за техническата си изрядност, да са се запасили с резервни устройства и да са подготвени за такива изненади. Имат ли оправдание? И изобщо не искам дори и да отварям дума за озвучването…

„Отивам зад сцената да проверя какво става с компютрите“ беше поредният опит на водещия да задържи поне малкото останали на площада хора. А часът беше вече около 23:00. Отговорът дойде чак 30 минути по-късно – „май ще тръгне“. Е, да, тръгна, но вече почти нямаше на кого да го показват. На втория опит го изгледахме цялото, но половината без звук. Така че го пуснаха и още веднъж – трети път за щастие, колкото да замажат положението. Но то като веднъж вече го бяха омазали…

Личи ли си, че не е 3D?

Повече от всичко друго за хорското недоволство оказаха влияние липсата на адекватна и навременна комуникация и липсата на конкретно обяснение, които при подобен проблем са абсолютно задължителни. Като че ли ни липсва образованието какво да правим в кризисни ситуации и затова се скатаваме. Всичко, което казвам, не е просто защото искам да предизвикам неодобрение към LG или защото имам особено лошо отношение към тях, а защото те имат много какво да губят, ако не се постараят да поправят несполучливия си опит от снощи. На мен, а сигурно и на още много хора, всъщност ни е все едно. Изгубила съм 2 часа от живота си и съм постояла на крак в жегата и в блъсканицата, чудо голямо, ще го преглътна. Аз лично нищо не печеля и нищо не губя – дали съм видяла някакво 8-минутно клипче, прожектирано върху Народния театър, или не, за мен няма особено значение. Но за LG има, защото тяхното име стои зад всичко това, име, което всички хора, които си тръгнаха, ще споменават с лошо. След големите думи, които се чуха – „за първи път в България“, „за първи път в Европа и света“, след толкова подканване за присъствие и примамване със скъпи награди, хората развиват очаквания. И когато не оправдаеш големите очаквания, които си вдъхнал… балонът се пука и на негово място идват недоволството, обидите от хора, които няма да се върнат за тазвечершната прожекция. Хора, които ще отидат в магазина да си купят нов телефон или телевизор, но няма да посегнат към LG.

Когато правиш нещо, за да градиш репутация на добра марка, единственият, срещу когото заставаш, си ти самият. Никой не води война с LG – те загубиха заради собствената си неподготвеност. А веднъж лепнат ли ти етикета „провал“, после е много трудно да се изчегърта. Надявам се тази вечер изненадата да бъде по-приятна и след време за първият опит за 3D mapping у нас да се говори с добро. Интернет не прощава провалите, особено тези на големите компании. А ние ще простим ли на LG? Дано.

Автор: Nadya Petkova

nadya.p@gmail.com

7 thoughts on “LG for(n)ever / за провала на една рекламна кампания

  1. Pingback: Театрални про(ж)екции –        ORIONLESS SKIES

  2. Pingback: Театрални про(ж)екции – Orionless Skies

  3. Pingback: Театрални про(ж)екции | ORIONLESSSKIES

  4. Е може да не е била на ниво, ама кат за първи път… дет си вика още нямаме експириънс!

  5. Ех Бенков, Бенков … готов ли си да поемеш нещата в ръце

  6. Pingback: Театрални про(ж)екции

  7. Така е когато подобни проекти се дават да се изпълняват от фирми на роднини.
    Нека да си ходи сега Ръководството на LG Bulgaria

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s